Treceți la conținutul principal

Șobolanii din interiorul spiritului uman

De mult timp meditez la soarta ființei umane și încerc să găsesc cauzele pentru care ea este încă încorsetată în aceste chingi ale neputinței și ale distrugerii. De ce orice pas făcut înainte trebuie să fie însoțit de alți doi pași făcuți înapoi?
Și singurul răspuns, pe care l-am găsit, are legătură cu o boală cruntă a spiritului uman. În interiorul acestui spirit uman se află un șobolan care devorează tot ceea ce avem mai curat și pur... numele șobolanului este ”dorință” și acesta ne afectează pe două planuri : fizic și sufletesc. Dar realitatea este mult mai crudă decât aceste cuvinte lipsite de putere. De  fapt toate acțiunile noastre sunt doar niște rezultante ale eroziunii acestui șobolan nenorocit. Un cuvânt atât de plăcut precum ”dorința” să stea la baza întregii noastre suferințe? Greu de crezut... dar adevărat.
Sufletul care este atins de această plagă devine ”invidios” și ”posesiv”. Pentru acel om orice sentiment este pervertit, inclusiv dragostea cea mai pură devine doar un sentiment de posesie direcționat către o persoană față de care este atras. Iar dacă dacă sentimentul de posesie nu este împlinit, se dezvoltă o stare de invidie față latentă și criminală... și oricine deține ”ceva” se transformă într-o potențială victimă.
După un timp această maladie se extinde și ea cuprinde și trupul uman și acesta ajunge posedat de către aceste dorințe. Dependența de ”sex”, ”droguri”, ”alcool” devine a doua natură a trupului uman. Corpul își cere drepturile și vrea să-și împlinească nevoile.
Prin această modalitate omul devine o ființă ”egocentrică” care în cele din urmă se întoarce împotriva ființelor pe care cândva le-a iubit, sau a ținut de ele. Din cauza acestor lucruri ființa umană nu este capabilă de progres și se învârte încontinuu în același cerc vicios. Soluția... este simplă și ea constă în ”suprimarea dorințelor”

P.S. - Milarepa a fost un yoghin care a trăit în Tibet. Scopul vieții sale a fost atingerea Iluminării prin intermediul renunțării la dorințe. Și zeci de ani din viața sa a încercat să facă acest lucru... și la un momentdat singura lui posesiune era un vas amărât. Dar într-o zi, din greșeală, vasul a căzut și a luat-o la vale. În acel moment Milarepa a sărit să prindă vasul și când acesta s-a spart, lui Milarepa i-a părut foarte rău. Și după câteva momente a realizat cât de puternică este dorința... și când această dorință este doar un atașament față de un vas urât.
Soluția problemei este ușoară... dar aplicarea ei nu este la fel de ușoară.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i trăim in   ț ara unde engleza se studiază chiar   ș i la grădi

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmontată de o coroană aurită şi unită d

Este ”Harry Potter” o carte pentru copii ?

O scrisoare trimisă de JK Rowling agentului ei literar. Click pentru mărire... . Astăzi majoritatea oamenilor consideră că seria cărților ”Harry Potter” este destinată copiilor. Jo Rowling scrie cu mâna ei în scrisoarea din stânga faptul că seria este destinată copiilor cu vârsta de 9 - 12 ani. Deci... caz închis? Nu, nici pe departe. După părerea mea ”Harry Potter” este un bildungsroman , romanul formării unei personalități. Într-adevăr el a fost conceput ca și o serie pentru copii, dar acest lucru a fost gândit înaintea scrierii efective a întregii serii de 7 cărți. Dacă gândim întrebarea din perspectiva primului roman (singurul care era scris când Jo a scris această scrisoare) putem spune cu siguranță faptul că avem de a face cu un roman pentru copii. Dar dacă citim ultimele două romane ( HP and half-blood prince & HP and the deathly hallows) nu mai putem să zicem că aceste cărți sunt pentru copii. Într-adevăr seria ar trebui începută de un copil de 10-12 ani, dar ea ar tre