Treceți la conținutul principal

Despre dezastrul din boxul românesc - cauze și soluții

După cum putem observa, sportul românesc (în general) trece printr-o perioadă de criză provocată de lipsa medaliilor. În urmă cu 20 de ani, la anumite sporturi, întotdeauna aveam pretenții de aur (la Olimpiadă sau mondiale)... azi dacă luăm o medalie la europene suntem foarte mulțumiți.
Care sunt cauzele acestor eșecuri, pe cine să dăm vina și ce putem să facem să remediem situația. De exemplu ultima medalie internațională obținută de boxerii români a fost în 1998 la campionatele europene. La ultima olimpiadă boxul nu a obținut nici o medalie și se pare că nici în 2012 nu vom obține nimic la Olimpiada de la Londra. Pentru început vom începe cu cauzele internaționale, mai exact AIBA. Această organizație a ajuns să semene cu Cosa Nostra. Ei decid aproape în 50% din cazuri cine va lua medalii, înainte de începerea campionatului. De exemplu Obreja a încercat să denunțe această practică la Olimpiada de la Beijing, dar până la urmă nimeni nu l-a ascultat. În plus Rudel a ieșit foarte șifonat   din această încercare și AIBA nu s-a lăsat până nu l-a demis pe Obreja din fruntea FR de Box. Un alt scandal a izbucnit de curând când a fost dezvăluit faptul că Azerbaijanul a plătit în avans 9 milioane de euro pentru a obține 2 medalii de aur la Olimpiada de la Londra. Păi cum ar putea să lupte FR de Box cu asemenea state când bugetul ei pe un an este de 500.000 euro (puteti citi stirea aici)
Pe plan intern putem să aducem în discuție două motive care au condus la această stare dezastruoasă a boxului. În primul rând menționăm lipsa motivării financiare a sportivilor și în al doilea rând lipsa unei selecții a sportivilor și lipsa cluburilor. De obicei cluburile sunt private și copii care vor să facă box provin din familii care își permit taxele cluburilor. Dar cei mai promițători sportivi nu-și permit aceste taxe... și chiar dacă și le-ar permite ei nu se investesc într-un sport care aduce numai glorie, banii lipsind cu desăvârșire. Așa că cei care își permit să facă acest sport îl fac ca și hobby, iar cei cu adevărat talentați nu îl fac pentru că ei se îndreaptă spre domenii de unde pot să scoată mai mulți bani. O a doua problemă o reprezintă lipsa unei scheme de selecție a sportivilor. De exemplu în Oradea ar exista în jur de 3000-4000 de persoane (13-16 ani) care ar fi interesate să practice acest sport. Dar din acest total doar 100 de persoane fac box. Care sunt cauzele? În primul rând lipsa cluburilor. La ora actuală există 2 cluburi, dar ambele sunt fantomatice și cu greu pot fi găsite. Ele nu își fac publicitate, nu au nici o reclamă în fața sediului lor și taxele sunt destul de piperate, majoritatea copiilor neputând să și le permită. De asemenea acest sport este absent din schema de organizare a liceelor sportive și a Universității din Oradea. În concluzie, acest sport poate fi practicat doar dacă cunoști pe cineva (altfel nu știi unde să mergi) și dacă ai bani.
Aceste trei cauze s-au combinat și au băgat boxul românesc în șant. Dar ce putem să facem? În primul rând trebuiesc atrași sponsori în acest sport. Aceștia se bat pe fotbal sau handbal dar nici unul nu vine în box. Odată atrași sponsorii, trebuie creată o motivație pecuniară pentru sportivi: cine ia medalia de aur la naționale primește 5000 de euro, pentru europene 10.000 euro...În al doilea rând trebuie creat un mecanism de recrutare a sportivilor... nu ei trebuie să caute cluburile de box ci cluburile trebuie să vină să-i caute pe ei. Un alt aspect important tine de conducerea FR de Box, fiindcă nu boxerii ar trebui să conducă federația ci managerii. Foștii boxeri ar trebui să se implice în recrutarea și antrenarea sportivilor și nu în chestiuni administrative. Cu tot respectul pentru Vaștag, Doroftei sau Simion - ei și-au construit dezastruos carierele... au fost buni boxeri dar au fost dezastruoși din punct de vedere al manegeriatului. Așa că în fruntea federației trebuie să stea un manager și nu un boxer (vis-a-vis de demiterea lui Obreja și alegerea unui nou sef).
O ultimă problemă ce vreau să o semnalez este privirea obtuză a cluburilor din cadrul FR de Box, fiindcă ele înțeleg prin box doar box amator. O mică încercare de modificare a situației a făcut-o Obreja, dar fără succes. Cluburile trebuie să pregătească și boxeri profesioniști nu doar amatori... dar acest lucru este greu de făcut pentru că antrenorii și conducătorii de cluburi sunt prizonierii concepțiilor comuniste (din cauza lor Vaștag sau Simion netrecând la profesioniști)
În concluzie, nu putem decât să observăm starea jalnică a boxului românesc. Soluții pentru îndreptarea situației există... dar din păcate nu există voință.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i trăim in   ț ara unde engleza se studiază chiar   ș i la grădi

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmontată de o coroană aurită şi unită d

Este ”Harry Potter” o carte pentru copii ?

O scrisoare trimisă de JK Rowling agentului ei literar. Click pentru mărire... . Astăzi majoritatea oamenilor consideră că seria cărților ”Harry Potter” este destinată copiilor. Jo Rowling scrie cu mâna ei în scrisoarea din stânga faptul că seria este destinată copiilor cu vârsta de 9 - 12 ani. Deci... caz închis? Nu, nici pe departe. După părerea mea ”Harry Potter” este un bildungsroman , romanul formării unei personalități. Într-adevăr el a fost conceput ca și o serie pentru copii, dar acest lucru a fost gândit înaintea scrierii efective a întregii serii de 7 cărți. Dacă gândim întrebarea din perspectiva primului roman (singurul care era scris când Jo a scris această scrisoare) putem spune cu siguranță faptul că avem de a face cu un roman pentru copii. Dar dacă citim ultimele două romane ( HP and half-blood prince & HP and the deathly hallows) nu mai putem să zicem că aceste cărți sunt pentru copii. Într-adevăr seria ar trebui începută de un copil de 10-12 ani, dar ea ar tre