De curând Pentagonul a făcut public un raport adresat Congresului privind dezvoltarea armatei chinei (în continuare PLA). Cine vrea să citească raportul poate să îl descarce de aici ). Printre rânduri se poate citi faptul că un conflict militar între cele două țări este foarte probabil iar între cele două țări cu siguranță că va izbucni o nouă cursă a înarmărilor. În prezent China nu este interesată să provoace SUA ci caută tehnologii prin intermediul cărora ea să devină o puterea principală din Asia și să poată să-și apere coasta de orice atac.
Deocamdată SUA stă în expectativă și nu intervine fățiș. Ci din contră ea impulsionează țările regionale să-și dezvolte capacitatea de apărare. Și se pare că Japonia, Taiwanul și Coreea de Sud sunt pe cale să realizeze o alianță militară și tehnologică menită a face față Chinei și Coreei de Nord.
Dar punctul nevralgic al acestei probleme îl reprezintă Taiwanul, China neascunzând faptul că ea dorește prin orice mijloace să readucă insula răzvrătită la ”maica China”. La un momentdat China va invada Taiwanul și SUA va sări în ajutorul micii insule. Care va fi rezultatul?
- Poziția Rusiei.
Poziția Rusiei va fi esențială și ea va depinde de situația Europei din acel moment. Dacă banii europeni vor reuși să mențină Rusia pe direcția actuală, mai mult ca sigur că ea va condamna agresiunea Chinei, astfel lucrurile simplificându-se pentru SUA. Dacă Rusia va fi intr-o alianță cu China (eu nu prea cred în veracitatea acestui scenariu) lucrurile se complică și SUA va putea ajuta doar indirect Taiwanul, pentru că un ajutor direct ar putea atrage Rusia în conflict. Dar mai mult ca sigur că Rusia va înclina spre cultura europeană și nu spre totalitarismul asiatic.
- Coreea de Nord
Mai mult ca sigur că și Coreea de Nord va ataca Sudul, în cazul în care China va ataca Taiwanul. Astfel că SUA va avea două conflicte pe cap...
- Strategia SUA
În eventualitatea unui conflict, americanii vor să evite scenariul Coreea din 1950 sau Irak din 1991. Ei nu vor să se implice cu trupe terestre. Din această cauză ei au testat ipoteza atacului aerian susținut terestru de forțe locale. Am văzut în Libia că dacă forța terestră locală (susținută de aliați) este inferioară celei inamice, aceasta dacă este susținută de aviația aliată poate să câștige conflictul. Războiul terestru din Taiwan trebuie să fie purtat de taiwanezi singuri. Iar americanii îi vor ajuta cu aviație, submarine și nave de război (exact ca și în conflictul din Libia). Din această cauză SUA dotează armatele direct expuse (Taiwan și Coreea de sud) cu cele mai moderne arme și îi instruiesc pe soldați cât mai bine. După cum am mai spus războiul terestru va trebui să fie purtat de forțele locale. SUA va lovi forțele epediționare chineze și bazele maritine cu ajutorul avioanelor hiper-sonice. După ce pericolul principal a fost înlăturat portavioanele americane se vor putea apropia și vor distruge aviația chinezească. Odată ce ameriocanii vor obține supremația aeriană, războiul terestru va fi câștigat ușor de taiwanezi.
- China și portavioanele americane
Scenariul clasic de intervenție american prevede trimiterea portavioanelor în zona de conflict. Pe acest lucru se bazează și chiinezii. Dacă americanii vor trimite preventiv câteva portavioane cu siguranță că vor fi scufundate. Acesta este scenariul chinezesc... ei speră că vor scufunda portavioanele americane. Făcând acest lucru, Taiwanul își pierde acoperirea aeriană necesară și astfel mica insulă poate fi cucerită ușor.
- USA și portavioanele sale
Până în acest moment US Navy își trimitea prezentiv portavioanele în zone de conflict (vezi incidentul cu China din 1996). Dar până în acest moment nu exista pericolul scufundării acestor vase de război. De aceea americanii își vor trimite portavioanele în strâmtoarea Taiwanului doar când avioanele hiper-sonice (capabile să zboare cu 21 Mach) vor elimina țintele care prezintă un mare pericol pentru prețioasele portavioane. Sau într-un alt scenariu posibil americanii vor trimite portavioane de gen Kitty Hawk sau Enterprise (acestea fiind vechituri) cu scopul de a fi scufundate de chinezi. Opinia publică americană va fi furioasă și va dori răzbunare (scenariu gen Pearl Harbour 1941). Doar după scufundarea portavioanelor SUA va avea pretextul necesar pentru a lovi ținte de pe coasta chineză și doar atunci vor trimite avioanele hipersonice.
În concluzie viitorul război din Taiwan nu va fi câștigat doar prin superioritatea armamentului ci și prin șiretenia și inteligența militarailor și politicienilor. Și în acest moment eu nu prea văd cum China ar putea învinge o coaliție euro-americană...
.....nici o țară la momentul actual nu își divulgă secretele.....de ce nu se agită rușii și nici chinezii să cheltuie bani cu portavioane....pentru că tehnologia militară actuală le poate distruge și scufunda extrem de ușor și repede.....
RăspundețiȘtergere