Treceți la conținutul principal

Mike Tyson. O scurtă istorie a înfrângerilor sale.


            Toată lumea știe cine este Mike Tyson... ce năpraznic lovea și cât de rapid cădeau adversarii săi la podea. Dar foarte puțină lume știe de ce a fost învins Mike și care au fost cauzele care au condus la aceste înfrângeri.
            Putem să afirmăm cu siguranță faptul că Mike Tyson își datorează titlul și viața lui Cus D'Amato. El a fost persoana care l-a luat de pe străzi și antrenorul care l-a transformat în campion mondial la 20 de ani (performanță care nu a mai fost egalată). Cus a inventat un stil de box (peek-a-boo) care se potrivea de minune unui boxer ca și Mike Tyson (1,80m și 100 kg). Acesta stil era caracterizat prin scăderi bruște de înălțime și fandări care îi permit boxerului să ajungă sub brațele adversarului (Mike este unul dintre cei mai scunzi campioni și de aceea stilul i se potrivea de minune). De asemenea poziția de gardă era diferită față de cea normală, fiindcă brațele erau ținute foarte sus și palmele sunt paralele cu fața și nu perpendiculare (Mike fiind scund, pericolul unui uppercut la ficat era scăzut).
            Acest stil combinat cu o forță fantastică îl propulsează foarte repede pe Mike în clasamente și în 1986 reușește să câștige centura mondială la grei. Dar în acest moment apar primele probleme fiindcă Cus moare și Mike la 20 de ani ajunge să fie singur și să aibă multe milioane de dolari. În acest moment rechinii încep să apară (Don King) și femeile încep să-i dea târcoale. Dar cu toate acestea Mike este în continuare stăpânul ringului și nimeni nu poate sta în fața lui. Dar adevăratele probleme încep să apară în momentul în care el se căsătorește cu Robin Givens. Dacă Gus a scos tot ceea ce era mai bun în el, această femeie scoate tot ceea ce este mai rău. Într-un final divorțează de ea, dar răul a fost produs și Mike înceapă să-și neglijeze antrenamentul fizic și să descopere viața de noapte. Rezastrul în ring este pe cale să se întâmple, mai ales că Mike, în sesiunile de sparing, începe să fie pus la podea de către parteneri. Acest moment vine în 1990 când este făcut KO de către Buster Douglas. În acest meci Mike a ”uitat” stilul peek-a-boo și devine un simplu bătăus, el bazându-se pe forța sa. Vreo 6 reprize tactica a funcționat, dar lipsa de antrenament își spune cuvântul și în cele din urmă Mike este făcut KO.
            După acest duș rece Mike se trezește și începe să se antreneze intens. În 1992 urma să lupte pentru titlu cu Evander Hollyfield... dar înainte de meci are loc celebrul incident cu violul și Mike ajunge în pușcărie (violul i-a fost înscenat). Ajuns în închisoare Mike nu se mai antrenează ci face doar culturism. Rezultatul... îl vedeți în pozele de mai sus. În primul rând vedeți cum arăta Mike la 20 de ani și în rândul de jos vedeți cum arăta după ieșirea din închisoare.  Mike Tyson este masiv, dar își pierde agilitatea (din cauza mărimii și a lipsei de antrenament nu mai poate executa fandările și scăderile de înălțime) și devine o țintă fixă pentru jab-ul boxerilor înalți din categoria grea. În 1996 are loc meciul cu Evander și Mike și-a pierdut toate abilitățile care l-au făcut campion. În loc de peek-a-boo el a adoptat un stil agresiv, bazat pe forță. El și-a pierdut agilitatea și nu s-a mai putul feri de loviturile lui Evander.
            Înainte Mike era un boxer robust și agil care avea rapiditatea unui boxer de categoria ușoară. După ieșirea din închisoare el era un boxer masiv, lipsit de agilitate, bazat pe forță și care nu mai avea capacitatea de a se feri de directele adversarilor. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i tră...

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmont...

"Superpoziţia cuantică" şi "principiul divin"

În perioada clasică a dezvoltării fizici (secolele XVII - XX) întreaga gândire ştinţifică era obişnuită să raţioneze în conformitate cu principiile fizicii newtoniene. Pentru a înţelege mai bine această situaţie vom da un mic exemplu : avem un obiect care se deplasează dinspre punctul A înspre punctul B. Dacă ştim distanţa dintre cele două puncte şi cunoaştem viteza obiectului în deplasare putem cu uşurinţă să aflăm momentul în care obiectul va ajunge la destinaţie. Conform acestei conepţii ştinţifice întreaga lume nu este altceva decât un punct într-un sistem cartezian bine pus la punct. Dar în secolul XX apar o serie de gânditori care contestă însăşi baza acestor concepţii. Cel mai cunoscut dintre aceştia este A. Einstein (dar pe nedrept numit cel mai valoros...). Dar pe lângă acesta mai putem aminti şi pe N. Tesla, N. Bohr sau W. Heisenberg. Ultimul dintre aceştia este un fizician german care astăzi este mai puţin cunoscut. Dar acest lucru nu este cauzat de o lipsă a valorii ...