Treceți la conținutul principal

Sine ira et studio: cauza conflictelor arabo-israeliene

(click ptr mărire)
La ora actuală, există pe glob două conflicte care au la bază o motivație etnico-religioasă: conflictul pakistano-indian și arabo-evreiesc. Amuzant este faptul că în ambele conflicte, cele două tabere, au aceeași origine etnică. Atât evreii și arabi, cât și indienii și pakistanezii au aceeași origine etnică (la fel ca și românii și italienii). Ei sunt despărțiți doar de religie... deci omenirea stă în pragul unui conflict nuclear din cauza unor aberații mistice. În Extremul Orient vorbim despre tensiunile dintre musulmani-hinduși, iar în Orientul Mijlociu vorbim despre tensiunile dintre musulmani și iudaism. În acest post ne vom ocupa de problema din Orientul Mijlociu.
  1. Cauzele izbucnirii problemei
Toată această problemă a început în urmă cu 2800 de ani în urmă. În anul 800 Î.Cr. împăratul assirian Salmanasar a atacat Israelul și a dus în captivitate 10 triburi, doar două triburi scăpând de deportare. Aceste 10 triburi nu se vor mai întoarce niciodată și ele constituie unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei. 
Dar în cele din urmă și cele două triburi vor și deportate (de către babilonieni) în anul 587 Î.Cr. Dar acestea, spre deosebire de celelalte 10 triburi, se vor întoarce în Israel în 515-510 Î.Cr. 
Astfel că, pentru aproape 100 de ani, ținutul Israelului a fost total nepopulat. În acest timp unele populații au început să vină și să ocupe aceste teritorii. Una dintre acestea au fost samaritenii, ei fiind o populație care a aderat la iudaism. Problema a apărut în momentul în care samaritenii au ocupat o parte din ținutul regatului Israel (ei spunând că au o descendență evreiască). Ca urmare a acestui fapt,  ura a fost singurul element de legătură dintre aceste două popoare. 
Peste 600 de ani evreii au intrat în conflict cu  Imperiu Roman. Ca urmare a acestui fapt în 70 d.Cr. este distrus Templul și orașul Ierusalim, iar în 132-136 întreaga populație evreiască este deportată. 
Acest lucru se întâmplă în secolul II. Astfel timp de 18 secole în ținutul Israelului nu au existat (sau au existat foarte puțini evrei). A rămas în urmă o populație semitică, care a ajuns să fie islamizată și care astăzi este cunoscută sub numele de palestinieni.
La sfârșitul sec XIX a apărut o mișcare naționalistă evreiască, numită sionism. Principalul promotor a fost Theodor Herzl și el milita ptr crearea unui stat evreiesc.
Situația internațională a permis acest lucru doar după terminarea terminarea celui de-al Doilea Război Mondial mai precis în 1947

       2. Israelul între 1947 - 2011
Dar odată cu proclamarea unui stat israelian apar probleme fiindcă teritoriul statului Israel era deja ocupat de palestinieni. Din prima hartă de sus ne puteam da seama câți evrei și câți palestinieni erau în acele ținuturi în 1946. Ca urmare a influenței politice israeliene, ei au obținut o împărțirea a teritoriului care le era total favorabilă. Deși erau minoritari, au obținut un teritoriu mai mare, în timp de palestinienii majoritari au obținut un teritoriu mai mic (harta 2... astăzi sunt 6 milioane de evrei și 10 milioane palestinieni). Acest lucru a dus la pornirea primului război arabo-evreiesc în 1948, el fiind câștigat de evrei. Au mai urmat trei războaie (1956, 1967, 1973) toate fiind câștigate de evrei. Ca urmare a acestor succese, evreii au început o politică de purificare etnică și astăzi puteți urmări pe harta nr. 4 câte teritorii dețin astăzi palestinienii și câte dețin evreii.  Datorită relațiilor politico-financiare, evreii nu au fost pedepsiți de către marile puteri (pt aceste purificări etnice), dar oare au ei dreptate?
Vedeam zilele trecute discursul lui B. Netanyahu din Congresul american.... și am rămas uimit de tupeul lui. El dădea vina pe palestinieni pentru conflictul din ultimii 60 de ani. El spunea că evreii vor pace și caută înțelegere. Dar în același timp, el practică o purificare etnică și o politică de segregare rasială. După cum am arătat evreii sunt cauza conflictului, pentru că ei i-au deportat pe palestinieni din acele teritorii. Ei sunt o forță invadatoare și palestinienii sunt o populație cucerită. Iar pretențiile evreilor sunt bazate pe texte mistice religioase. Oare ce s-ar întâmpla dacă românii au revendica și ar cuceri teritoriile dintre Dunăre și Munții Balcani (în S) și teritoriul de până la Tisa (în V)... în fond în urmă cu 2000 de ani dacii le-au stăpânit, iar noi am avea drept de folosință asupra lor.  Cred că în două zile întreaga lume ne-ar condamna. Păi argumentul evreilor este asemănător. Ei au dreptul să ocupe acest teritoriu fiindcă l-au stăpânit în urmă cu 2000 de ani. 
Dacă evreii ar vrea cu adevărat pace: 
  • ei s-ar retrage în granițele înțelegerii din 1947 (harta 2) 
  • ar aplica restitutio in intergum - înapoierea proprietăților (în natură sau bani) care au fost furate sau confiscate de la palestinieni în 1947-1948. 
  • ar permite și ar recunoaște un existența unui stat independent palestinian
Atâta timp cât evreii nu vor face acest lucru în Orientul Mijlociu nu va exista pace
P.S. - iar dacă evreilor li s-a permis să aibă un stat național și palestinienilor și kurzilor ar trebui să li se permită același lucru.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i trăim in   ț ara unde engleza se studiază chiar   ș i la grădi

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmontată de o coroană aurită şi unită d

Este ”Harry Potter” o carte pentru copii ?

O scrisoare trimisă de JK Rowling agentului ei literar. Click pentru mărire... . Astăzi majoritatea oamenilor consideră că seria cărților ”Harry Potter” este destinată copiilor. Jo Rowling scrie cu mâna ei în scrisoarea din stânga faptul că seria este destinată copiilor cu vârsta de 9 - 12 ani. Deci... caz închis? Nu, nici pe departe. După părerea mea ”Harry Potter” este un bildungsroman , romanul formării unei personalități. Într-adevăr el a fost conceput ca și o serie pentru copii, dar acest lucru a fost gândit înaintea scrierii efective a întregii serii de 7 cărți. Dacă gândim întrebarea din perspectiva primului roman (singurul care era scris când Jo a scris această scrisoare) putem spune cu siguranță faptul că avem de a face cu un roman pentru copii. Dar dacă citim ultimele două romane ( HP and half-blood prince & HP and the deathly hallows) nu mai putem să zicem că aceste cărți sunt pentru copii. Într-adevăr seria ar trebui începută de un copil de 10-12 ani, dar ea ar tre