Treceți la conținutul principal

Scopul revoltei lui Spartacus. Clasele sociale în viziunea contemporană


De aproape 200 de ani oamenii pasionați de istorie își propun să găsească o definiție cât mai exactă pentru acest domeniu. Nu vreau să intru în detalii, ci vreau să subliniez un aspect relevat printr-o întrebare pe care eu o consider justă: ce a ajuns istoria?
De asemenea vreau să subliniez diferența dintre istorie (eveniment din viața umană petrecut în trecut) și istoriografie (percepția contemporană asupra evenimentului petrecut în trecut)
Deci, ce a ajuns istoria? A ajuns să fie o cârpă în mâinile istoriografilor, un material pe care îl decupează și scot în evidență unele aspecte, anumite aspecte sunt aruncate la gunoi, anumite fapte sunt augmentate pe când altora le este diminuată importanța.
De exemplu istoriografia comunistă a mărit rolul PCR-ului în perioada interbelică, transformându-l dintro oficină kominternistă într-o adevărată mișcare socio-politică. Dar nimeni nu pune un semn de întrebare deasupra ”doctrinelor” predate în școlile actuale.
Ceea ce am observat este faptul că s-a impus (ca să nu zic dictat) moda desfințării claselor sociale și a luptei de clasă. În primul rând, acești termeni au fost demonizați, catalogați ca și comuniști, retrograzi și este nedemn pentru un istoric să mai susțină aceste teorii. Dar din păcate Marx avea dreptate (în această privință) există clase sociale și a existat un conflict între clasele sociale. Normal că istoria nu se rezumă doar la lupta dintre clase, dar această luptă ocupă un procentaj important din ea.
Mai nou se marșează pe următoarea teorie: astăzi nu mai există clase sociale și în trecut diferențele dintre acestea au fost exagerate, neexistând un adevărat conflict între clasele sociale. Astăzi printr-o aparentă bunăstare materială se încearcă să ni se inoculeze ideea conform căreia suntem liberi și ei speră că noi nu vom observa grelele lanțuri care ne leagă.
Dar să revenim la istoriografie. O teorie modernă și foarte populară precizează faptul că revolta lui Spartacus (73-71 BC) nu a avut caracterul unei lupte de clasă și că Spartacus nu dorea să abolească sclavia. Pe cel care a emis teoria îl bănuiesc de parșivitate intelectuală, pentru că în schimbul unor ”daruri” acceptă să promoveze astfel de teorii, deși știe că sunt false (parșivitate intelectuală=prostituție istoriografică). Dar cei care ajung să creadă aceste lucruri și să le predea îi consider de-a dreptul cretini.
Oare cum poți să spui că ”Cea de-a treia revoltă a sclavilor” nu a avut un caracter anti-sclavagist? Oare pentru ce se răsculau sclavii? Pentru că se plictiseau, nu aveau ce să facă? Normal că s-au răsculat din cauza condițiilor de trai, normal că nu mai doreau să existe sclavagism, normal că își doreau să fie liberi. Și contra cui lupta Spartacus? Contra marțienilor? El lupta și dorea distrugerea clasei aristocratice romane, ei fiind fondatorii și susținătorii sistemului sclavagist. Deci, clasa sclavilor lupta contra clasei aristocratice. Oare nu avem clase sociale care se luptau între ele? Asta oare nu înseamnă război de clasă?
Fiți liberi, rupeți-vă lanțurile.
Dați dictonului ”cogit ergo sum” o nouă interpretare: exist doar dacă gândesc 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i tră...

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmont...

"Superpoziţia cuantică" şi "principiul divin"

În perioada clasică a dezvoltării fizici (secolele XVII - XX) întreaga gândire ştinţifică era obişnuită să raţioneze în conformitate cu principiile fizicii newtoniene. Pentru a înţelege mai bine această situaţie vom da un mic exemplu : avem un obiect care se deplasează dinspre punctul A înspre punctul B. Dacă ştim distanţa dintre cele două puncte şi cunoaştem viteza obiectului în deplasare putem cu uşurinţă să aflăm momentul în care obiectul va ajunge la destinaţie. Conform acestei conepţii ştinţifice întreaga lume nu este altceva decât un punct într-un sistem cartezian bine pus la punct. Dar în secolul XX apar o serie de gânditori care contestă însăşi baza acestor concepţii. Cel mai cunoscut dintre aceştia este A. Einstein (dar pe nedrept numit cel mai valoros...). Dar pe lângă acesta mai putem aminti şi pe N. Tesla, N. Bohr sau W. Heisenberg. Ultimul dintre aceştia este un fizician german care astăzi este mai puţin cunoscut. Dar acest lucru nu este cauzat de o lipsă a valorii ...