Treceți la conținutul principal

Tăblițele de la Tărtaria


Subiectul plăcuțelor de la Tărtăria a ajuns să fie discutat, în mod public, odată cu campania din ultimii ani a medicului Napoleon Săvescu (el se prezintă ca și doctor, dar el este medic). Acest personaj interesant a emigrat în SUA (prin 1977) și a revenit în țară după 1990. El a început o campanie protocronistă numită ”Dacia Revival”. Eu bănuiesc că în spatele acestei campanii stau banii lui I.C. Drăgan.
Implicarea mea în acest subiect este una directă, fiindcă am avut privilegiul de urma cursurile unui profesor care  a fost coleg cu Nicolae Vlassa (acest profesor devenindu-mi mai târziu coordonatorul lucrării de licență)
·              Descoperirea și vechimea plăcuțelor

Tăblițele au fost descoperite de arheologul clujean Nicolae Vlassa în 1961 într-un sit arheologic de lângă Alba Iulia. Ele aparțin stratului arheologic reprezentat de cultura Vinca-Turdaș, care se întindea în S-V României, N-V Bulgariei și Serbiei. La Gradeșnița, în Bulgaria, s-au mai găsit obiecte cu inscripții asemănătoare.
Problemele apar atunci când încercăm să datăm aceste plăcuțe... metoda C14 este destul de neprecisă. În plus prin această metodă nu se pot testa decât resturi biologice. Deci tăblița nu poate fi testată prin metoda C14 ci doar un os care a fost găsit la același nivel stratigrafic cu tăblițele de la Tărtăria. Prin această metodă (C14) s-a stabilit faptul că tăblițele sunt din perioada anului 4500 BC (plus/minus 500 de ani). Cultura Vinca-Turdas a exista între anii 5500 BC-4500BC.
·              Teoriile protocroniste
Ceea ce nu știe stimabilul Săvescu și adepții săi, este faptul că teoriile protocroniste au apărut in sec. 19 în aproape toate culturile europene. Francezii credeau că Galii, germanii ca arienii... au constituit prima civilizație umană... normal că noi nu putea să ne auto-exludem, așa a apărut teoria conform căreia în Carpați s-a născut civilizația umană (Nicolae Densușianu - Dacia Preistorică = un ghiveci interesant de mitologie, superstiții, legende si putina istorie). O să abordez altă dată această problemă, acum o să mă concentrez doar pe problema plăcuțelor de la Tărtăria.
Săvescu susține faptul că aici a apărut prima scriere din lume, iar de aici s-a răspândit în Mesopotamia și Egipt (ca urmare a migrării unor populații din Carpați înspre Orient). El folosește acest argument pentru a emite teza conform căreia aici s-a născut civilizația umană. Argumentul lui este acela că plăcuțele de la Tărtăria sunt mai vechi decât scrierile din Sumer și Egipt. 
·              Scris, pictograme sau simboluri
Dar cine a stabilit faptul că pe tăblițe se află un scris? De ce scris și care este argumentul? Mai multe personaje au încercat să descifreze mesajul plăcuțelor (de la sovietici la bulgari) dar munca lor se situează într-o zonă comică, fiindcă nici o traducere nu poate rezista unei analize riguroase științifice.

Eu cred că pe aceste plăcuțe nu avem un scris, ci o reprezentare care se situează undeva între simboluri și pictograme.  
·              Adevărul (așa cum îl văd eu). Revoluția neolitică. Revoluția urbană.
În urmă cu 10 milenii, în orient (Siria de azi) are loc revoluția neolitică, în timpul căreia omul renunță la modul de viață de tip vânător-culegător și devine sedentar, el practicând agricultura. Treptat satele se transformă în orașe, se dezvoltă religia și apare stratificarea socială. Din aceste considerente apare necesitatea alcătuirii unor simboluri care să se folosească în religie și pentru ca deținătorii puterii să-și manifeste vizibil puterea. De obicei aceste simboluri ale puterii erau de natură ideografică pentru că simbolurile reprezentau concepte și idei. Aceste simboluri erau scrise pe plăcuțe de lut și erau purtate în jurul gâtului (de aici și fascinația de astăzi de a purta lănțișor de aur cu medalion). Aceste simboluri nu reprezentau o formă de scris, ci erau cel mult o formă incipientă de ideograme. Odată cu dezvoltarea culturii plantelor și a creșterii animalelor(= agricultură) oamenii orientului încep să migreze înspre Europa. În acest fel neoliticul ajunge în Europa. Primul loc în care apare neoliticul european este N Greciei, aici formându-se cultura Sesklo. De aici ajunge în N munților Balcani, aici formând culturile Starcevo-Cris și Vinca-Turdaș. Purtătorii acestei culturi au adus cu ei și acele simboluri sacre ale sacerdoților din teritoriile de baștină. Dar cu timpul puterea și semnificația acestor tablete a dispărut și ele au fost uitate.
Dar în teritoriile din Orient situația a fost alta. Agricultura s-a dezvoltat și acest fenomen a dus la apariția orașelor (revoluția urbană) și a apărut necesitatea creării unui sistem de scriere care să ajute la crearea unor registre agricole și a registrelor de schimburi comerciale. Ei au apelat la vechile simboluri sacerdotale pe care le-au transformat în pictograme, ca ele să evolueze în cuneiforme.
O problema totuși există... cercetarea arheologică în unele zone din Orient este îngreunată din cauza războiului, așa că arheologii nu pot săpa unde doresc. Din această cauză vechile simboluri sacerdotale și pictogramele vechi nu au fost găsite (ptr că acestea se găsesc în sate și locuri retrase, care nu pot fi cercetate) și s-au descoperit doar cuneiformele (acestea erau prezente în orașele mari cercetate în anii 1900 - 1940). Din această cauză descoperirea de la Tărtăria poate să pară prima scriere din lume.
         Dar după cum am arătat ea nu este scriere și nu este prima din lume. Tăblițele sunt un import cultural al civilizației Vinca-Turdaș ( ea este urmașa civ. Sesklo, această civilizație din N Greciei a venit din spațiul unde a apărut revoluția neolitică )

P.S. - În Bulgaria s-au gasit (la Gradeșnita) sute de astfel de placute și nu doar trei. Pe cele de la Tartaria puteti sa le vedeti la Muzeul de Istorie din Cluj. Iar oamenii care formau civ. Vinca-Turdas nu erau daci, ei nici nu erau arieni (indo-europeni). Ei și dacii erau din rase diferite.

Comentarii

  1. Faina chestia cu incercarea de a prezenta istoria cat mai aproape de adevar!Intra si pe blogul meu daca te ocupi si de plagiatori.Mersi! :)
    http://originalplagiat.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru blog, am ajuns intamplator si nu am mai putut sa il inchid. Te sustin in majoritatea ideilor. Din pacate vad ca l-ai abandonat, sper ca din lipsa de timp si nu din alte piedici/probleme aparute.

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa revenim cand voi avea mai mult timp

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i trăim in   ț ara unde engleza se studiază chiar   ș i la grădi

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmontată de o coroană aurită şi unită d

Este ”Harry Potter” o carte pentru copii ?

O scrisoare trimisă de JK Rowling agentului ei literar. Click pentru mărire... . Astăzi majoritatea oamenilor consideră că seria cărților ”Harry Potter” este destinată copiilor. Jo Rowling scrie cu mâna ei în scrisoarea din stânga faptul că seria este destinată copiilor cu vârsta de 9 - 12 ani. Deci... caz închis? Nu, nici pe departe. După părerea mea ”Harry Potter” este un bildungsroman , romanul formării unei personalități. Într-adevăr el a fost conceput ca și o serie pentru copii, dar acest lucru a fost gândit înaintea scrierii efective a întregii serii de 7 cărți. Dacă gândim întrebarea din perspectiva primului roman (singurul care era scris când Jo a scris această scrisoare) putem spune cu siguranță faptul că avem de a face cu un roman pentru copii. Dar dacă citim ultimele două romane ( HP and half-blood prince & HP and the deathly hallows) nu mai putem să zicem că aceste cărți sunt pentru copii. Într-adevăr seria ar trebui începută de un copil de 10-12 ani, dar ea ar tre