
O.K. Flechtheim (1909-1989) a fost un evreu născut în Rusia dar care a emigrat în Germania. Aici își termină studiile în drept și pentru o perioadă lucrează pe diferite posturi la tribunalul Dusseldorf și apoi Koln. Odată cu ajungerea la putere a național socialiștilor el emigrează în Elveția și apoi SUA, unde în cadrul mai multor universități predă cursuri de politologie. După război revine în Germania unde va preda aceleași cursuri de politologie.
El este persoana care în 1947 inventează termenul de futurologie și poate fi considerat unul dintre fondatorii futurologiei.
Celălalt fondator al acestei științe este scriitorul britanic H.G.Wells (1866-1946). Asupra acestui geniu universal nu insist doar vreau să subliniez faptul că acesta în timpul vieții lui a fost extrem de desconsiderat și astăzi... numele lui stă în fruntea geniilor umanității el fiind pionerul care a pus bazele a două laturi fundamentale a lumii de astăzi : literatura science-fiction și futurologia.

Acesta în cadrul unor serii de emisiuni difuzate la BBC în 1932 propunea formarea unor departamente și profesori care să studieze viitorul ("Departments and Professors of Foresight")
Astăzi există o adevărată controversă privind numele care ar trebui să-l poarte această știință, numele de futurologie nemaifiind acceptat de toți cercetătorii acestui domeniu. Acest lucru se întâmplă datorită unidirecționării pe care acest termen îl oferă. De aceea cercetătorii preferă un termen al cărui înțeles să fie multivalent și să transmită posibilitatea existenței mai multor variante posibile, mai multor realități viitoare posibile. Astăzi termenul de futurologie este folosit doar de cei neinițiați, cercetătorii preferând termenul de Futures studies sau strategic foresight(aceasta fiind mai mult o ramură a cercetării principale)
Futurologia (sau studiile privind posibilele scenarii despre viitor) este o disciplină care se află la congruența mai multor discipline : istoria, sociologia, politologia, filosofia. Această știință este una destul de inexactă și cercetătorii insistă asupra multivanței titulaturii pentru a reliefa existența mai multor realități viitoare posibile. Această știință nu oferă răspunsuri unanime, scenariile diferind de la cercetător la cercetător.
Metoda principală de cercetare a acestei științe ține de concepția ciclică asupra istoriei. Nu este corect să spunem că istoria se repetă, fiindcă un eveniment strict istoric situat în trecut nu are cum să repete. Dar putem să spunem că mersul general al societății și al individului se aseamănă, teoria luptei de clasă nefiind în totalitate greșită.
O a treia sursă care a provocat nașterea acestei discipline a fost cartea lui Oswald Spengler ”Declinul Occidentului” el fiind cel care a aplicat modelul ciclic de dezvoltare istorico-politică la un caz specific.

Comentarii
Trimiteți un comentariu