Treceți la conținutul principal

"Amor Fati" sau despre destin la superlativ

Mulţi oameni sunt obsedaţi de ideea schimbării destinului (în subsidiar putem vorbi despre o adevărată dorinţă de transformare a subiectului) şi ar face aproape orice pentru a-şi putea modifica starea de "băltire" în care i se pare că se zbate. Ei tind spre infinit şi vor să devină o persoană nouă care posedă un destin nou.
Suntem gata să ştergem orice eşec din trecutul nostru, hiperbolizăm efemerele noastre succese şi pornim cu avânt spre ruperea lanţului şi împlinirea schimbării destinului.
Există oare un destin ? Nu ştiu sigur, dar consecvenţa apariţiei întâmplărilor negative sau pozitive din viaţa personală şi universală a omenirii mă împinge spre acceptarea unei anumite forme a destinului (indiferent ce nume i s-ar da : predestinare, karma etc.)
Oamenii aparent buni devin devin răi şi criminalii se pocăiesc, astfel ei devenind persoane sfinte. Oare aceşti oameni au fost capabili să reuşească o "schimbare a minţii" ? Şi-au schimbat ei esenţa interiorităţii, acest fapt fiind provocat de reuşirea schimbării subiectului? A fost alterată linia destinului lor?
Nu, nicidecum. Ei au devenit doar ceea ce trebuiau să ajungă. Fiecare devine ceea ce este, fiecare va fi ceea ce va trebui să fie.
Soarta ne este scrisă şi cerneala cu care s-a făcut acest lucru de mult s-a uscat, fiecare persoană neputând să facă mai mult decât să accepte să plutească în voia torentului rece şi vioi reprezentat de acest concept al destinului... să plutim în aval şi să gustăm din
bucuriile şi tristeţile acestui drum.
Deci dacă crezi că destinul tău s-a schimbat cu 180 de grade şi că viaţa ta si-a schimbat radical cursul... nu te speria, pentru că nu te-ai schimbat cu nimic pentru că în realitate ai ajuns la nivelul care îţi era menit să ajungi (în acest moment al vieţii tale).

P.S. - "Iubeşte-şi soarta"

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i trăim in   ț ara unde engleza se studiază chiar   ș i la grădi

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmontată de o coroană aurită şi unită d

Este ”Harry Potter” o carte pentru copii ?

O scrisoare trimisă de JK Rowling agentului ei literar. Click pentru mărire... . Astăzi majoritatea oamenilor consideră că seria cărților ”Harry Potter” este destinată copiilor. Jo Rowling scrie cu mâna ei în scrisoarea din stânga faptul că seria este destinată copiilor cu vârsta de 9 - 12 ani. Deci... caz închis? Nu, nici pe departe. După părerea mea ”Harry Potter” este un bildungsroman , romanul formării unei personalități. Într-adevăr el a fost conceput ca și o serie pentru copii, dar acest lucru a fost gândit înaintea scrierii efective a întregii serii de 7 cărți. Dacă gândim întrebarea din perspectiva primului roman (singurul care era scris când Jo a scris această scrisoare) putem spune cu siguranță faptul că avem de a face cu un roman pentru copii. Dar dacă citim ultimele două romane ( HP and half-blood prince & HP and the deathly hallows) nu mai putem să zicem că aceste cărți sunt pentru copii. Într-adevăr seria ar trebui începută de un copil de 10-12 ani, dar ea ar tre