Treceți la conținutul principal

O definitie a filosofiei

Unii spun faptul că filosofia este un curent cultural aparţinător Greciei antice care s-a transmis doar in Roma antică, Europa medievală şi modernă. În alte spaţii geografice nu putem vorbi despre filozofie ci doar despre „puerile încercări de abordare a gândirii filosofice”

Alţii susţin că filosofia se naşte din dorinţa de cunoaşte realităţile transcedentale, de a afla ce se află dincolo de această lume a materialităţii pe care o percepem cu ajutorul simţurilor noastre.

Unde este adevărul ?

Filosofia este un termen din limba greacă care desemnează un curent, o gândire îndeobşte numită europeană. Dar această sete după metafizic este o constantă a tuturor civilizaţiilor umane şi poate fi observată la toate nivelurile (de la gândirea sofisticată la cea populară).

Mulţi comentatori când analizează fenomenul filosofiei se limitează în demersul lor la cercetarea curentelor prezente în Grecia antică ( şi în coloniile sale politice sau culturale)

Dar când se face acest lucru se pierde din vedere câteva aspecte foarte importante :


  1. FILOS SOPHIA

Termenul de filozofie provine din limba greacă şi s-ar putea traduce prin sintagma „iubirea înţelepciunii”

Dar oare doar grecii sau romanii erau căutători ai înţelepciunii sau adevărului ? Oare celelalte naţiuni stăteau în copac şi mâncau iarbă ?

Nu exagerăm dacă afirmăm că în fiecare „cetate” din acest pământ există persoane (şi nu puţine) care sunt iubitoare ale înţelepciunii. În multe tratate găsim denumirea de „gândire pre-filosofică”. Dar din start această concepţie este eronată.

În primul rând noi nu putem să extindem modelul gândirii greceşti la nivelul întregului univers cultural. Un dravidian trebuie să gândească ca şi un dravidian şi nu ca şi un grec. Dacă îi impunem acestuia să gândească greceşte suntem rasişti. Gândirea greacă reprezintă doar o parte din întreg şi nu etalonul după care judecăm celelalte tipuri de gândire.

După modelul grec ( sofişti-Soctare- Platon- Aristotel…) putem săţi judecăm doar pe cei care filosofează în spaţiul european. Este injust să comparăm gândirea hindusă cu cea greacă folosind ca etalon filosofia greacă. Facând acest lucru întotdeauna cultura greacă va triumfa în faţa celor ne-europene.

Practicând acest fel de a gândi nu facem altceva decât să continuăm paradigma gândirii greceşti : cei care nu sunt la origine greci sunt barbari, deci doar ceea ce este creat de eleni prezintă valoare.

Dacă aceasta este concepţia noastră invariabil tot ce este ne-european este pre-filosofic sau ne-filosofic.


2. Specificitatea gândirii

Modelul şi specificitatea gândirii unor persoane ca şi Pitagora, Platon sau Aristotel era interesantă şi demnă de studiat . Dar acest lucru era făcut de către oameni care trăiau în acelaşi areal cultural cu aceşti mari gânditori. Dar pentru o persoană care trăia în Orientul Îndepărtat sau în America aceste modele nu prezentau o mare importanţă.

Asta înseamnă că erau inculti şi ignoranţi într-ale adevăratei înţelepciuni ? Nu bineînţeles că nu, pentru că fiecare areal geografic important are modelul ei propriu de gândire.

Filosofia nu a apărut în Grecia antică ci doar a primit un nume specific acestei ţări. Filosofia Greciei antice nu este altceva decât un capitol din marea carte a Gândirii universale antice” şi nu buricul pământului în materie de gândire.

Comentarii

  1. am si eu o intrebare si sper ca o sa primesc un raspuns ¿de filosofia nu este o stiinta??

    RăspundețiȘtergere
  2. dintr0un punct de vedere ea este o stinta acuma si se numeste psihologie , e evolutie

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre traducerea cărților din seria ”Harry Potter”

       U răsc căr ț ile din seria Harry Potter. Dar nu pe cele scrise de JK Rowling ci pe cele traduse în română. Pur   ș i simplu nu pot fi citite   ș i senza ț ia pe care o ai atunci când le parcurgi  se aseamănă cu mestecatul nisipului.      Ceea ce nu a în ț eles stimabila traducătoare este faptul că Harry Potter nu este o carte destinată exclusiv copiilor, la fel cum nici Stăpânul Inelelor (o altă capodoperă a genului fantasy) nu este o carte adresată doar tinerilor. Seria Harry Potter fără nici o problemă poate fi încadrată în categoria bildungsroman-ului. De aceea nu o în ț eleg pe traducătoare atunci când aceasta spune că a tradus substantivele proprii fiindcă copii nu în ț eleg foarte bine actiunea din cauza   termenilor engleze ș ti.  Această concepție este ciudată pentru că procentul copiilor (între 5-15 ani) care cunosc engleza este mai mare decât procentul vorbitorilor adul ț i de engleză (25-40 ani). Totu ș i trăim in   ț ara unde engleza se studiază chiar   ș i la grădi

A fost Andrei Șaguna mason?

Dacă ar fi să fim cinstiți, am spune că nu știm (cu siguranță). Noi putem doar să speculăm. Cel mai frecvent argument adus în sprijimul acestei teorii, este faptul că el purta la piept, în portretele oficiale, crucea malteză. Analizând această problemă vedem că asistăm la o confuzie. Ordinul Suveran de Malta (sau Cavalerii Ioaniți) nu are nimic de a face cu Masoneria. Este grav să confunzi cavalerii de Malta cu masoneria, această situație aseamănându-se cu confuzia dintre poliție și armata. Crucea malteză era (și este) des folosită în insignii, decorații și alte simboluri oficiale ale statelor din sec 19.  Ce sunt acele decorații pe care el le purta?  .       Șaguna poartă la gât, legată la capătul unui lanţ de aur, o cruce pectorală – însemn al demnităţii arhiepiscopale, care-i conferă, prin tradiţie, dreptul de „stavrofor”     Fixată pe o panglică roşie tivită cu alb, distincţia – cizelată în forma unei cruci de aceleaşi două culori, surmontată de o coroană aurită şi unită d

Este ”Harry Potter” o carte pentru copii ?

O scrisoare trimisă de JK Rowling agentului ei literar. Click pentru mărire... . Astăzi majoritatea oamenilor consideră că seria cărților ”Harry Potter” este destinată copiilor. Jo Rowling scrie cu mâna ei în scrisoarea din stânga faptul că seria este destinată copiilor cu vârsta de 9 - 12 ani. Deci... caz închis? Nu, nici pe departe. După părerea mea ”Harry Potter” este un bildungsroman , romanul formării unei personalități. Într-adevăr el a fost conceput ca și o serie pentru copii, dar acest lucru a fost gândit înaintea scrierii efective a întregii serii de 7 cărți. Dacă gândim întrebarea din perspectiva primului roman (singurul care era scris când Jo a scris această scrisoare) putem spune cu siguranță faptul că avem de a face cu un roman pentru copii. Dar dacă citim ultimele două romane ( HP and half-blood prince & HP and the deathly hallows) nu mai putem să zicem că aceste cărți sunt pentru copii. Într-adevăr seria ar trebui începută de un copil de 10-12 ani, dar ea ar tre